top of page

Bygherre: Torshavn Kommune

Status: Udført i 2016

Længde: 140 m

Budget: 50 mill. kr.

Type: Nybyggeri

Broen falder naturligt ind i landskabet, og den binder områderne nord og syd for Sandá sammen, ligesom vadesten gjorde før i tiden. Broen står på tre bropiller, der forestiller de gamle vadesten, mens forbindelsen mellem dem – kørebanen – belyser udviklingen i infrastrukturen. Hvor du før måtte hoppe fra sten til sten, kan du nu gå eller køre.

Der stræbes efter, at broen påvirker miljøet mindst muligt. Den er derfor lavet så enkel, at den fremstår som en kabelbane over åen. Broen har en lille højdeforskel med en jævn hældning på 0,6 % fra nordsiden mod syd.

Broen er bygget på tre piller, der står på et fundament, der er skjult i terrænet. Inspirationen til opbygningen af pillerne under broen kommer fra båndene i den færøske båd og fra de store dyr i havene omkring os og deres kropsbygning.

Broen er tegnet som en åben, smal konstruktion, der klarer en stor spændvidde, og som også er hårdfør i forhold til kraft og holdbarhed. Vi har valgt at fremstille en smal broløsning, der binder området sammen. Det er lykkedes med en kompositkonstruktion. Broen er bygget op med betonpiller, der bærer en stålkasse. Herpå er der lagt en betonflade, der ligger under kørebanen. Den statiske opbygning gør, at pillerne kan gøres forholdsvis smalle og skabes som biologiske, udskårne billeder under broen. Ved at lave broen på denne måde, bliver processen i byggetiden miljømæssigt rigtig, og broen bliver en trafiksikker løsning.

Broen og landskabet på begge sider af åen bliver bygget således op, at der opstår en større sammenhæng mellem begge sider af broen. På den måde kommer der en bedre fortsættelse af byen for den kørende trafik, iagttagere, indbyggere i området og dem, der spadserer i det smukke område.

På begge sider er terrænet genskabt, og der er lavet større og mindre høje, der skaber en fortsættelse af landskabet, så alt fremstår som en helhed, som den enkle bro præciserer og underbygger med enkle løsninger og gentagelser, der kendetegner ingeniørkunsten inden for brobygning.

Broen over Sandå

Kvoldmynd fra Argjun -6159
Panorama_frá_Havnardali
Nærmynd - í brúgv
Støðumynd 1-500
Skurður  1-20 1-10
Brúgv frá sjónum 3
bottom of page