Bygherre: Tórshavns Kommune
Areal: 800.000 m²
Arkitektkonkurrence 2020
Hvordan bor og lever man på Færøerne oppe i den vilde natur på kanten mellem byen og bjerget? Med projektet “Stóratjørn - Et ørige i naturen” har SNA skabt et masterplan, der på den ene side markerer en radikal anderledes måde at skabe by på sammenlignet med resten af Tórshavn. På den anden side repræsenterer masterplanen en tilbagevenden til traditionelle færøske fællesskaber og traditionelle måder at bosætte sig på i den storslåede men til tider barske natur.
“Stóratjørn - Et ørige i naturen” er udviklet som svar på disse udfordringer. Stóratjørn bliver en ny bydel, der (gen)opfinder den færøske måde at leve på midt i det store hav. I århundreder har mennesker levet her og har tilpasset sig, og dette forslag er en genfortolkning af (til tider oversete) eksisterende traditioner indenfor byggeskik, typologier, materialer og landskabsbearbejdning. En genfortolkning der kombineres med en moderne bybygning, hvor den sociale bæredygtighed er i højsædet, med fokus på både de store og de nære fællesskaber, hvor værktøjer som ejerforhold, etapeudbygning og strukturelle tiltag skaber en by for alle.
En bydel i naturen med læ og lys, intimitet og variation, identitet og mangfoldighed og som er bæredygtig, bygbar og robust i forhold til hvad en ukendt fremtid bringer.
I hjertet af bydelen ligger bydelspladsen med forsamlingshuset. Nabovejen som forbinder de forskellige bydele går altid langs bydelspladsen og forbinder således de forskellige pladser og forsamlingshusene ved Stórutjørn.
Trafikken i området bliver organiseret med et enkelt vejnet, som skån så stor en del som muligt for biltrafik. Hovedvejen sikrer, at det bliver let at komme til bydelene og giver mulighed for busforbindelse, idet hver bydel får sin busholdeplads ved hovedvejen. Fra hovedvejen går enkelte tværgader og giver adgang til resten af byggeriet i området.